The father spent hundreds of millions of dong to build a tree house as a gift for his wife and children

Taking advantage of the free time due to the prolonged impact of the Covid-19 pandemic, Mr. Le Ngoc Tu (born in 1983, Hanoi) decided to build a small treehouse to create a relaxing space for his family and provide a fun and adventurous experience for his children.

On a spacious piece of land, utilizing a beautiful and sturdy lychee tree in the corner of the garden, Mr. Tu came up with the idea, designed and constructed the structure for the house. He also used the lychee tree as a support for the treehouse, giving it a unique and natural touch.

After researching some treehouse designs online and receiving advice from some architect friends, the young father got to work, sourcing materials and assembling and welding various components.

Building a treehouse is different from constructing a regular house on the ground, especially with the added challenge of dealing with high humidity. This made the construction process and material selection quite difficult and meticulous.

To ensure the stability and durability of the treehouse, especially during heavy rain or strong winds, Mr. Tu used steel columns and added a steel frame on top. The exterior was covered with plastic wood while the interior was made of imported treated pine wood, providing both aesthetic appeal and protection from the elements, while also ensuring privacy.

The lychee tree was kept intact and cleverly integrated into the interior space of the house. It took about 1-2 days to sketch the hand-drawn blueprint before starting the construction. Due to the uncertainty of the tree branches’ exact positions, adjustments had to be made along the way. While building the columns and steel frame was quick, working with the wood and waterproofing took a lot of time and effort, according to Mr. Tu.

Furthermore, he wanted to preserve the original state of the lychee tree and incorporate it seamlessly into the interior space, making the waterproofing process even more complex.

The treehouse features a spacious veranda with a floor made of plastic wood, providing a comfortable space for family members to sit, enjoy tea, chat, and admire the surrounding nature while breathing in the fresh air.

This is a perfect spot for relaxation and bonding with loved ones, surrounded by the beauty of nature.

Inside, in order to integrate the branches and trunk of the lychee tree into the house and solve the problem of rainwater seeping in, Mr. Tu used a durable tarpaulin wrapped from the roof down to the tree trunk.

At the same time, he used rubber foam and silicone glue around the tree trunk in the empty space between the house, creating a cushioning effect to reduce noise inside the house when the tree sways.

The total cost of completing the project exceeded the estimated amount, costing over 3000 USD

The large glass doors allow for effective natural light, blurring the boundaries between the inside and outside of the house.

The roof is made of lightweight metal, covered with a tarpaulin to protect against rain, with a layer of palm leaves on top.

The surrounding area is decorated with a system of warm yellow lights, creating both an impressive focal point and a cozy, familiar atmosphere.

Initially, Mr. Tu designed a bathroom inside the house, but found that it was not necessary and took up too much space, so he moved it downstairs. There is also a wooden bathtub for the homeowners to relax in when needed.

After more than 2 weeks, the 22m2 treehouse was completed, 2.8m above ground level. As the homeowner did most of the construction himself and had to make many repairs along the way, the total cost exceeded the estimated amount, totaling over 3000 USD.

Since the new structure was built, Mr. Tu and his family have felt happier and more relaxed. Not only is it a place to unwind on weekends, but this unique little house also serves as a space to strengthen the bond between family members.

Related Posts